Vattenprojekt - Ett världsarv att vårda

|1/09, 2023

Vattenrening är ett problem som blir större och större runt omkring oss. Det ett riktigt stort problem som blir värre och värre, och det beskrivs ofta i nyheterna hur stora problem det finns med att tillhandahålla rent dricksvatten. 

Turtlecare Defeat är räddningen för renat vatten.

Vattnet måste ha minst 1 ppm för att kunna fungera 

- 0,2 liter till 100 liter vatten 

- Det blir 100,2 liter vatten 

- Så enkelt renar du vatten

Tillsatsen i det rena vattnet blir därför max 0,0001%

Rent vatten och sanitet - Tillgången till rent dricksvatten och goda system för att hålla hygien är en av de största utmaningarna i vår tid. De framsteg som har gjorts har snabbt påverkats av klimatförändringar och fattigare länder drabbas värst där kvinnor och barn är särskilt utsatta. Att säkra tillgången till vatten är även grundläggande för att kunna sköta sitt jordbruk och få den man behöver i många länder. Därför arbetar vi tematiskt med vatten och sanitetsprojekt världen över. 

Vatten och sanitet världen över - Två miljarder människor dricker förorenat vatten världen över och 3,6 miljarder människor har inte tillgång till bra sanitet (WHO/Unicef 2021). 

- På grund av förorenat dricksvatten, dålig sanitet och tillgång till möjligheter att tvätta händerna dör 700 barn under 5 år om dagen vilket kan undvikas om alla hade tillgång till rent vatten och sanitetsfaciliteter (Unicef 2021). 

- Klimatförändringarna skapar även ytterligare problem i tillgången till vatten, särskilt i redan utsatta länder. Torka eller långa regnperioder förstör möjligheten till dricksvatten eller sanitetsfaciliteter. Därför behövs nya metoder och mer kunskap för att säkerställa detta världen över. 

Du kan läsa mer Frälsningsarméns arbete med miljörättvisa.

Barn är särskilt utsatta - Hälften av världens skolor har inte tillgång till friskt vatten eller sanitetsfaciliteter. Detta påverkar miljontals barns skolgång då sjukdomar blir vanligt förekommande. Det påverkar särskilt unga flickor när de får sin första mens. Från de projekt vi stöttar i delar av södra Afrika vittnar föräldrar om att deras barn missat mycket skola då de blivit sjuka om och om igen. Tack vare de sanitetsprojekt som bedrivs kan de vara mer i skolan och då säkras deras skolgång och framtida möjligheter förbättras.

Vi vill säkerställa tillgången till bra dricksvatten genom till exempel vattentankar. De innebär också upprustning och utbildning om sanitet. Projekten bygger välfungerande toaletter och utbildar om hur man ska tvätta händerna för att undvika sjukdomar. Dessa vattenprojekt är till stor del belägna tillsammans med skolor. Kunskap om sanitet skapar påverkar alla de familjer och byar som har barn i skolorna. Tillgången till vatten är inte endast viktigt för individens hälsa utan även för att kunna bedriva hållbart jordbruk. Därför har dessa vattenprojekt ofta också ett fokus på hållbart jordbruk där de långt gående effekterna blir matsäkert för hela familjer. Vattenprojekt kan även vara att ge de fattigaste i Rumänien tillgång till att tvätta kläder och duscha. Det är även projekt i Kina för att lägga nya vattenledningar till mindre byar i bergen.

Våra aktiva projekt om vatten och sanitet inom Frälsningsarmén

- Mseto (tillsammans på Swahili) resiliens Kenya. Vatten, sanitet och hygienutbildning i skolor och byar i Kenya. 

- KiWASH Malawi. Vatten, sanitet och hygienutbildning matsäkerhet i Karonga, norra Malawi 

- Stöd till tvätteri och socialcenter i Iasi, Rumänien.


Vår produkt

Är baserad på hypoklorsyra vilket är en högeffektiv lösning för rening av vattentankar och andra liknande ytor. Hypoklorsyra är en naturlig kemisk förening som har visat sig vara mycket effektiv mot bakterier, virus och andra mikroorganismer.

Denna lösning är speciellt utformad för att rena och desinficera vattentankar, rörledningar och andra system som används för att lagra eller transportera vatten. Den är också lämplig för att använda i pooler, spa och andra vattenbaserade system.

Vår produkt är lätt att använda och säker att hantera. Den är helt biologiskt nedbrytbar och lämnar inga farliga kemikalier eller restprodukter efter sig. Dessutom är den miljövänlig och påverkar inte kvaliteten på vattnet.