Bortglömt desinfektionsmedel ska lanseras globalt
Nystartade företaget Turtle care AB ska snart lansera sin produkt Turtle care defeat, ett desinfektionsmedel som kan användas för att rengöra vatten och desinfektera ytor och sår. Den består bara av vatten och salt som man leder en elektrisk ström igenom.
– Det är helt makalöst att det är så effektivt, men det är ju inget nytt påhitt, säger Evert Grahn som startat företaget.
Ämnet heter hypoklorsyra och uppfanns av den engelska biokemisten Henry Dakin under första världskriget. Den var effektiv och användes flitigt under första världskriget, mellankrigstiden och andra världskriget. Men när penicillinet uppfanns föll det i glömska och tandläkare har varit de enda som har använt det.
När Evert Grahn pratar om det blir han nästan lyrisk. Det är som om han har funnit en nedgrävd skatt och säger att det har mängder av användningsområden: renhållning, vattenrening och desinfektion.
– Det tar fan i mig död på bakterierna. Men vi vanliga människor har svårt att ta till oss det.
”Det är totaleffektiv”
För att vi vanliga människor ska förstå har Hallandsposten pratat med Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin.
Är hypoklorsyra så bra som det låter?
– Ja det är inte klokt. Alla svampar och bakterier dödas på mindre än en sekund, det är totaleffektivt.
Hon berättar att hypoklorsyramolekylen också används av de vita blodkropparna i kroppen, våra egna försvarsceller, när de ska döda bakterier.
– Det är också det som gör mig så intresserad. Vita blodkroppar stoppar inte bara bakterier utan är också med i alla läkningsprocesser. Jag tror hypoklorsyra kan ha andra effekter och dra igång läkningsreaktioner.
Inga negativa sidor
Just nu pågår en studie på Sahlgrenska akademin där substansen testas på diabetespatienter med kroniskt infekterade sår. Agnes Wold berättar att det är en dubbel-blind studie vilket innebär att man inte vet vem som har behandlats med hypoklorsyra och vem som har fått ett annat medel. Det kommer därför ta lång tid innan de ser resultatet.
Hon har dock sett vad den kan göra. Hennes kollega, Karin Bergqvist, använde den för att behandla sin reumatikerpatient.
– Det var fruktansvärda sår som inte läkte. När de behandlades med hypoklorsyran så läkte det bara ihop. Normalt sett hade det kanske tagit ett år men nu skedde det på några månader.
Hon får tänka efter för att hitta några uppenbara negativa sidor hos syran.
– Det är väldigt, väldigt, väldigt intressant. I och med att vi har den här molekylen i kroppen så fungerar det så bra. Det enda negativa är väl att den inte är så stabil så man kan inte förvara den så länge.
Global satsning
Men Evert Grahn menar att hans företag har hittat ett sätt att utöka hållbarheten och nu förbereder man en global satsning. Han berättar att det redan finns intressenter världen över.
– Vi kommer inte sitta och knyppla i Sverige för världen behöver det här.
Även om målet är att produkten ska nå hela världen ska produktionen ske helt och hållet i Sverige. De vardagliga beståndsdelarna gör också exporten lättare.
– Det blir svenska produkter som alla i världen kan använda. Det finns inga gränser för det här.